Om projektet

Att musik och ljud har stark inverkan på vår sinnesstämning känner de flesta till. Forskning visar även att musik och ljud kan påverka vår uppfattning av smak. Man har bla upptäckt att höga frekvenser förstärker söta och syrliga smaker, samtidigt som hetta och starka kryddor förstärks av musik med högt tempo och höga toner.

För att se om vi kunde förhöja smaken på vår Grand Deluxe Umami har vi tillsammans med ljudexperter utvecklat en serie ljudspår. Vi utgick hela tiden från de viktigaste smakerna i varje ingrediens för att sedan testa vilka ljudarrangemang som starkast förhöjer smakupplevelsen av dessa. Dels baserat på forskning men inte minst genom att själva smaka och lyssna.

Så, kan ljud förhöja en smak?
Ha en burgare redo och testa själv.

Här kan du läsa om hur vi arbetat med varje ingrediens och dess musikaliska karaktär:

Brioche

Smak: sötma
Karaktär: luftigt, lätt
Ljud: höga transienta frekvenser

Bacon

Smak: umami, sälta
Karaktär: rökighet
Ljud: djupa frekvenser och subtila, höga fräsiga frekvenser för att förstärka sälta samt rökighet

Emmentalerost

Smak: umami
Karaktär: gräddighet, fyllig och skarp med pikant känsla i gommen
Ljud: kontinuerlig rytm för den fylliga, långvariga umamismaken, accelererande element som förstärker hur den rör sig från fyllig i hela i munnen till pikant i gommen

Kött

Smak: umami
Karaktär: fett
Ljud: basfrekvenser

Tomat

Smak: syrlighet, sötma
Karaktär: friskt
Ljud: höga frekvenser

Picklad rödlök

Smak: syra, sötma
Karaktär: fräscht, pikant
Ljud: höga frekvenser för syran och sötman samt rytmer i högre tempo för få fram det pikanta

Umamidressing

Smak: umami
Karaktär: djup, fyllighet
Ljud: djupa basfrekvenser